En tota societat avançada i madura existeixen i es promouen camins i sistemes alternatius de resolució de conflictes. I un d’aquests sistemes és la mediació.
Conscients de la importància de la mediació, el Consell de l’Advocacia Catalana, que representa i coordina els catorze col·legis d’advocats de Catalunya, torna a editar i consolidar, amb caràcter bianual, un congrés de mediació que serà el II Congrés Estatal Interprofessional de Mediació que organitza. Enguany ha apostat per celebrar-ho a les Terres de l’Ebre, perquè la importància que té la mediació privada en aquesta zona de Catalunya pot donar a conèixer diferents vessants, moltes eines i punts de vista a tots els professionals interessats en la mediació, siguin o no mediadors. I el lema que hem pensat per a aquest Congrés, “Un pas més: mediació 2.0”, vol transmetre la necessitat que tots els professionals han de conèixer els sistemes alternatius de resolució de conflictes per poder donar al client un servei integral i eficaç, amb solucions de futur, ajustat a cada necessitat, i especial i específic per a cada client i per a cada situació. Saber i conèixer ens farà únics i diferents dins la professió.
El Congrés està obert a totes les professions i persones tant mediadores com no mediadores. Amb les ponències centrals volem arribar a formar i informar totes les persones congressistes de forma igual. En canvi, en els tallers, cada congressista ha de triar el seu camí formatiu (3 tallers d’entre 12 matèries) en funció del grau de coneixement sobre la mediació que tingui i dels sistemes alternatius de resolució de conflictes. S’ofereixen tallers en què es treballen les emocions, d’altres en què s’aborden clàusules contractuals, i d’altres en què s’imparteixen continguts sobre legislació sobre consum i tècniques i situacions per derivar a mediació, entre moltes altres matèries. Totes les matèries han estat seleccionades amb un sentit pràctic del coneixement i de la situació actual, i els ponents contractats són de la millor qualitat professional i docent.
Volem fer un agraïment especial a les persones que formen part del comitè organitzador del Congrés i de la Comissió de Mediació i altres Sistemes Alternatius de Resolució de Conflictes del Consell de l’Advocacia Catalana, que han aconseguit, amb els seus coneixements, experiències i expertesa, elaborar un programa de qualitat amb ponents molt qualificats.
També volem destacar, expressament, que amb l’organització d’aquest Congrés, de caràcter bianual, volem seguir contribuint a la formació continuada obligatòria dels mediadors inscrits al Registre públic de mediadors del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya. En aquest sentit, l’assistència al Congrés està certificada pel Consell de l’Advocacia Catalana, el qual acreditarà als congressistes 12 hores de formació continuada en mediació, d’acord amb l’article 21 del Decret 135/2012, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 15/2009, de 22 de juliol, de mediació en l’àmbit del dret privat.
Tortosa, emblemàtica, situada entre dos parcs naturals, històricament inexpugnable i ciutat de contrastos, ens acull amablement el dijous 21 i el divendres 22 de juny de 2018 per celebrar aquest II Congrés Estatal Interprofessional de Mediació. No te’l pots perdre!
Manel Albiac Cruxent
President de la Comissió de Mediació i altres Sistemes Alternatius de Resolució de Conflictes del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Tarragona
Julio Naveira Manteiga
President del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Mataró